in absentia


in absentia 1.0

(Latijn) bij afwezigheid; zonder dat iemand (of iets) aanwezig is

Algemene voorbeelden


Ik wil de tv-regisseur kennen die dit tafereel met dezelfde visuele kracht en erotische geladenheid op pellicule kan toveren als het effect dat Bohumil Hrabal met simpele zinnen bereikt. Italo Calvino stelt, en samen met hem zoveel andere mensen, in zijn Zes memo's voor het volgende millennium dan ook ten onrechte de bange vraag: 'Zal het vermogen om beelden in absentia op te roepen zich blijven ontwikkelen in een mensheid die steeds meer overspoeld wordt door een vloedgolf van geprefabriceerde beelden?' Het antwoord is volgens mij duidelijk ja, tenminste als de literatuur blijft doen wat alleen literatuur vermag.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Vaste verbindingen


oorlogsvoering in absentia

  1. het voeren van oorlog zonder dat militairen lijfelijk aanwezig zijn op het slagveld en de strijd op afstand wordt gevoerd met behulp van moderne oorlogsmiddelen

    'In The Automated Sniper houdt regisseur Julian Hetzel een theatraal betoog vóór geëngageerde kunst en tégen moderne 'schone' oorlogsvoering in absentia. In een knappe opbouw transformeert de ruimte van witte galerie waarin twee kunstenaars met objets trouvés abstracte sculpturen creëren, tot slagveld met bewegende doelwitten. Daarmee verdwijnt gaandeweg ook de luchtigheid van parodie en spel, om plaats te maken voor een grimmiger en cynischer sfeer.'

    https://www.theaterkrant.nl/recensie/the-automated-sniper/julian-hetzel-frascati-producties/,

in abstentia berechten

  1. ( recht en misdaad)
    berechten zonder dat de beklaagde partij aanwezig is

    Slechts één van de beklaagden kan wel worden berecht: de vorig jaar in Duitsland opgepakte Dusko Tadić. De anderen kunnen niet in absentia worden berecht; wel kunnen openbare hoorzittingen over hun gevallen worden gehouden en staan ze op internationale opsporingslijsten, waardoor ze kunnen worden gearresteerd zodra ze zich in het buitenland vertonen.

    NRC,

    Turkse rechtbank berecht vier Israëlische topofficieren in absentia.

    https://www.cidi.nl/turkse-rechtbank-berecht-vier-israelische-topofficieren-in-absentia/,

in absentia promoveren

  1. promoveren zonder zelf bij de promotieplechtigheid aanwezig te zijn

    Maar deze doctores zijn tenminste persoonlijk bij hun promotie aanwezig. In het 19de-eeuwse Duitsland is aan sommige universiteiten zelfs dát niet eens vereist: men kan er promoveren in absentia (in afwezigheid). Men stuurt een (vaak gekochte) dissertatie naar de betrokken universiteit, betaalt het nodige examengeld, en krijgt de doctorsbul thuis per post bezorgd. Men spreekt daarom ook van postkoetspromoties. Niemand minder dan Karl Marx kiest hiervoor. Na zijn studie in Berlijn promoveert hij in april 1841 in absentia aan de universiteit van Jena, een bekende postkoetsuniversiteit.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2008/11/01/promoveren-van-utrecht-tot-uppsala-11633052-a869663,

in absentia stemmen

  1. ( business, economie en financiën)
    stemmen door een aandeelhouder (of diens gemachtigde) waarbij deze niet zelf aanwezig is op de aandeelhoudersvergadering

    Synoniem: e-voting

    Stemmen in absentia. Het stemmen door een aandeelhouder dan wel zijn gemachtigde [...] terwijl diegene niet aanwezig is op de aandeelhoudersvergadering. Indien deze stemming geschiedt per modern communicatiemiddel - zoals via de e-mail, een videoconferentie of via internet - in plaats van per post wordt ook wel gesproken van e-voting of stemmen op afstand.

    http://www.dfbonline.nl/begrip/7762/stemmen-in-absentia

in absentia veroordelen

  1. ( recht en misdaad)
    veroordelen zonder dat de gedaagde partij aanwezig is; in het bijzonder: veroordelen zonder dat de gedaagde partij ter zitting is verschenen

    Synoniem: bij verstek veroordelen

    Wall Street Journal-hoofdredacteur Gerard Baker heeft woedend gereageerd op de veroordeling van correspondent Ayla Albayrak in Turkije. De journaliste werd gisteren in absentia veroordeeld tot twee jaar en een maand cel voor een artikel dat ze eind 2015 schreef over spanningen tussen de Turkse autoriteiten en Koerdische rebellen.

    https://www.villamedia.nl/artikel/turkije-ruim-twee-jaar-cel-voor-wsj-correspondente-albayrak,

    De Belg Pierre Ernst Marie Sweerts werd na de oorlog in absentia door de Belgische Krijgsraad tot de doodstraf veroordeeld wegens zijn wanpraktijken in de oorlog.

    http://www.deoud-hagenaar.nl/2017/06/19/sweerts-chef-de-bureau-inlichtingen-in-den-haag/,

    Het standpunt van het OM dat risico-overwegingen en een deugdelijke rechtsstaat het noodzakelijk maken dat verdachten reeds nu in absentia moeten worden veroordeeld voorafgaande aan hun eventuele terugkeer naar Nederland, is eenvoudigweg een onzinnig argument.

    https://nl.linkedin.com/pulse/de-vervolging-van-terrorismeverdachten-bij-zal-bob-kaarls,

universele jurisdictie in absentia

  1. ( recht en misdaad)
    universele rechterlijke bevoegdheid om een vermoedelijke dader te vervolgen wegens een in het buitenland gepleegd delict, waarbij die verdachte, die geen enkele band hoeft te hebben met het grondgebied van de staat die hem of haar vervolgt, afwezig is

    Universele jurisdictie in absentia is een bijzondere vorm van universele jurisdictie. Waar normale universele jurisdictie doorgaans toch nog een aanknopingspunt impliceert, zoals de aanwezigheid van de verdachte op het grondgebied, is voor universele jurisdictie in absentia geen enkele band van de dader met het grondgebied vereist.

    https://books.google.nl/books?id=f-QZw0w5ha0C&pg=PA143&lpg=PA143&dq=in+absentia&source=bl&ots=CkmowVY7FO&sig=zvKtJe0iweSg_-vSeolTcYgKAp8&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiwx4XC6ZDXAhXIZVAKHUqmDqU4ChDoAQhPMAc#v=onepage&q=in%20absentia&f=false,

    Een aantal ophefmakende zaken heeft de tenuitvoerlegging van deze beginselen echter ondermijnd, zowel op het vlak van de draagwijdte van de strafrechtelijke immuniteit van buitenlandse regeringsleden als op het vlak van de uitoefening van universele jurisdictie in absentia. In dergelijke omstandigheden staan de internationale gemeenschap, staten en de civiele maatschappij voor de vraag of de wil om straffeloosheid te bestrijden werkelijk aanwezig is en hoe deze strijd op een doeltreffende manier kan worden gevoerd.

    http://www.law.kuleuven.ac.be/iir/nl/onderzoek/publicaties/BrusPrincNl.pdf.,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen